Blokzincir İşleyişi; Temel Kavramlar, Kullanım Alanları ve Gelecek
Herkese merhaba. YetGen & Paribu Hub’un Blokzincir Temelleri Eğitim Programı bünyesinde hem ödevimi tamamlamak hem de kendime ve sizlere katkı sağlaması açısından ikinci hafta eğitimimizin özetini sizlerle paylaşıyorum. İlk hafta eğitim özetim için tıklayınız.
2008 Büyük Amerikan Krizi sonrasında Satoshi Nakamoto takma isimli bir kişinin 2009'da yayımladığı “Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System” makalesiyle Bitcoin kuruldu. Her şey böyle başladı diyebiliriz.
Bitcoin, şifreleme konusunda getirdiği yeniliklerle dikkat çeken bir teknolojidir. Şifreleme maliyeti, kullanılan şifreleme yöntemine göre farklılık gösterir. Satoshi, bu maliyeti dengelemek için, şifreleme işlemini yapanlara Bitcoin ödülü veren bir sistem geliştirdi. İlk başlarda kazançlar yüksek olsa da, zaman içinde ödül miktarı yarıya indirildi. Bu sürece “yarılama” denir. Ödül miktarının yarıya inmesi, önümüzdeki yıl da gerçekleşecek, ancak fiyat değişikliği yaratması beklenmiyor.
Coin ile Token Farkı
Coin: Kendi blokzinciri olan kripto varlıklara denir.
Token: Kendi blokzinciri olmayan, başkasının blokzincir yapısında çalışan kripto varlıklara denir.
Ethereum Virtual Machine
Ethereum’un programlanabilir platformunda EVM adı verilen bir sanal makine kullanılır. Bu sanal makine üzerinde Ethereum akıllı sözleşmeleri çalıştırılır. EVM, sözleşme kodunu alır ve gerekli hesaplamaları yaparak işlemlerin doğruluğunu sağlar. Böylece işlemler standart hale gelir.
ERC-721 ve ERC-1155’ in Farkı Nedir?
Konserde her koltuğun numarası, sırası ve özellikleri farklı ise (A1-B5-F7 gibi) bilet satışında ERC-721 kullanılır. Eğer koltuklar standart ve yeri önemsiz ise ERC-1155 tercih edilir.
Layer 1: Doğrudan program yazılabilen birinci seviye blokzincirdir.
Layer 2: Yancı olarak adlandırılır ve Layer 1'in pahalılığını azaltır.
Paranın Özütü
Hocamızın kola örneği üzerinden gidecek olursak; kolanın özü aslında yurt dışından ithal edilir, Türkiye’de işlenerek kullanıcıya sunulur. Türk Lirası özü İsviçre’den gelir ve kağıdı, mürekkebi Türkiye’de üretilir. Sahte özütle basım işlemi yapılırsa enflasyon artar. Türkiye’deki enflasyonun sebebi Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın fason Türk Lirası basmasıdır. Türk Lirası’nın özütünden fazla basılmasının sebebi ise, Merkez Bankası’nda veya hazinede olan miktar ile piyasada kullanılan miktarın birbirini tutmamasıdır.