Bitcoin’den Metaverse’e Blockchain’in Tarihsel Evrimi

Nur Nisem
2 min readMay 17, 2023

--

Herkese merhaba. Okulumuzun blockchain kulübünün başkanlığını yaptığım dönem tanıştığım blockchain dünyasını daha iyi anlamak için YetGen’in bununla ilgili eğitimine başvurmuştum. YetGen & Paribu Hub’un Blokzincir Temelleri Eğitim Programı’na katıldığımı öğrenmemin üzerinden bir hafta geçti ve şimdi hem ödevimi tamamlamak hem de kendime ve sizlere katkı sağlaması açısından ilk hafta eğitimimizin özetini sizlerle paylaşıyorum.

Web’in Evrimi

Web, sadece bilgi yüklediğimiz ve bilgi edindiğimiz bir sistem halinden zamanla bilgileri işlediğimiz teknolojik bir devleşmeye gitti. Fiziksel yaşamdan sanal yaşama geçtik Kısaca:

Web 1.0 — Yalnızca tüketiciyiz.

Web 2.0 — Hem üretici hem tüketiciyiz.

Web 3.0 — Üretici ve tüketici olmanın ötesinde kullanıcıların yönetici ve sorgulayıcı rolüne geçtiği sistem.

21. Yüzyılın Dijital Dünyası

Dijitalleşen her şey merkesizleşir.

Neden merkesizleşme?

  • Güvenirlik
  • İşlevsellik
  • Şeffaflık
  • Mahremiyet

Para Nedir? Ne İçindir?

Para, toplum ile devlet arasında, vatandaşın imza atmasının beklenmediği, güvene dayalı sosyal bir sözleşmedir.

Para, toplum ve devlet arasında güvene dayalı bir sosyal sözleşmedir. Dijital para merkeziyken, Bitcoin merkezsizdir. Dijital paranın işlem kaydı kurumlar tarafından kontrol edilirken, Bitcoin’in işlem kaydı kamuya açıktır. Bitcoin’de kullanıcılar mahremiyet konusunda inisiyatif sahibidir. Güvenlik açısından, dijital para dijital olarak sağlanırken Bitcoin kripto şeklinde güvenlik sağlar.

Bitcoin

Kullanıcıların talepleriyle oluşan bir merkezsiz sistemdir. Kamuya açık işlem kaydı, kullanıcı gizliliği ve kriptografik tekniklerle korunan sistem güvenliği sayesinde güvenli para transferi sağlar.

Bitcoin’i bir kenara ayırıp Bitcoin’in temel özelliklerini başka alanlara uygulamak istediğimizde Blockchain kavramı karşımıza çıkar.

Blockchain

Blockchain, dijital verilerin güvenli bir şekilde depolanması ve işlenmesi için dağıtık bir ağ kullanır. Teknoloji, blok adı verilen veri gruplarının zincirleme bir şekilde bağlanması ile oluşur. Her blok, önceki bloğun verilerine dayanarak oluşturulur ve kriptografi teknikleri kullanılarak güvence altına alınır. Bu sayede, verilerin güvenliği artar ve değiştirilmesi veya silinmesi oldukça zordur.

Blockchain ve Gelecek

Yapay zeka ve blockzincirin birleşimi, sektörel uygulamalar, kamusal dönüşüm ve merkezsiz web 3.0 uygulamalarında önemli bir rol oynayacak. Blockchain, gelecekteki her türlü teknoloji ile birlikte web 3.0'ın altyapısında güvenli bir unsur olarak yer alacak.

--

--

Nur Nisem
Nur Nisem

Written by Nur Nisem

Hayatına aydınlık katmayı ve bu aydınlığı başka hayatlara aktarmayı seven bir psikoloji öğrencisi.

No responses yet